Ibudilast poate fi un tratament pentru Scleroza Laterală Amiotrofică, arata un studiu desfasurat in Carolina de Nord (USA)

Etichetat MN-166 de MediciNova, Ibudilast este un potential tratament oral pentru toate formele de scleroză multiplă (SM), cât și pentru alte tulburări neurodegenerative cum ar fi Scleroza Laterală Amiotrofică (ALS). Medicamentul, aflat în prezent în teste clinice pentru aceste boli, a fost comercializat în Japonia și Coreea pentru tratarea complicațiilor post-accident vascular cerebral și a astmului bronșic de peste două decenii.

În 2016, medicamentul a primit denumirea Fast Track de la U. S. Food and Drug Administration (FDA) pentru a ajuta la accelerarea dezvoltării sale în ceea ce privește tratamentul Sclerozei Multiple.

Cum funcționează Ibudilast-ul

Scleroza Multipla este o boală autoimună, ale cărei simptome sunt cauzate de activarea aberantă a sistemului imunitar. Acestea duc la semnale nervoase perturbate și leziuni ale nervilor potențial permanente. Totodata, Scleroza Laterală Amiotrofică se caracterizeaza printr-o inflamare a celulele macorfage, un tip de globule albe lucru care duce depunerea de proteine nocive in celulele sistemului nervos.

Inflamația este reglementată de proteine ​​numite citokine care sunt secretate de celulele imune.

Ibudilast este o micro moleculă care acționează pentru a suprima trei citokine care promovează inflamația: IL-1 β, TNF-α și IL-6. Prin blocarea acestor citokine, se urmareste reducerea răspunsului inflamator.

Tratamentul a fost sigur si bine tolerat; s-a indeplinit obiectivul principal al studiului a anuntat compania in Decembrie 2017

Pacienții au fost randomizați să primească fie MN-166, fie placebo. Toți pacienții au primit suplimentar 100 mg de Rilutek (Riluzol), medicament aprobat pentru tratamentul ALS.

S-au raportat șapte evenimente adverse grave în timpul studiului, dintre care nici unul nu a fost legat de MN-166. Toate reacțiile adverse legate de tratament au fost ușoare până la moderate, fără evenimente grave sau care pun viața în pericol. Cele mai frecvente reacții adverse au fost greața, anorexia și pierderea apetitului, care sunt efecte secundare ale tratamentului Rilutek și MN-166.

Eficacitatea a fost determinată utilizând scorul ALSFRS-R, care măsoară activitatea funcțională a unui pacient ALS (citeste aici mai multe despre ALSFRS-R). O altă metodă de determinare a eficacității a fost scorul de chestionar pentru scleroză laterală amiotrofică (ALSAQ-5), care măsoară mobilitatea fizică, activitățile de viață zilnică și independența, consumul și consumul de alcool, comunicarea și funcționarea emoțională.

Rezultatele acestui studiu sunt foarte incurajatoare si indica faptul ca MN-166 are potentialul de a opri progresia bolii si de a imbunatati activitatea functionala la unii pacienti cu Scleroza Laterala Amiotrofica. Acesta este un efect impresionant, care nu a fost observat în studiile privind alte medicamente pentru SLA „, a declarat Dr. Benjamin Rix Brooks, cercetător principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Citeste mai multe pe pagina companiei http://medicinova.com