Neurofilamentul-L (NF-L) este o componentă importantă a celulelor nervoase iar deteriorarea celulelor nervoase motorice determină eliberarea de NF-L, care poate fi detectată în lichidul cefalorahidian (LCR) sau în sânge (ser).

Un grup de cercetare germano-italian a dezvoltat un test care indică concentrația neurofilamentelor (lanțul ușor de neurofilament / NF-L) în serul pacientului. NF-L sunt proteine ​​care formează scheletul neuronilor motori și a altor celule nervoase. Când acești neuroni mor în cursul ALS, NF-L este eliberat. Concentrația crescătoare de NFL în ser este detectată de test.

O limitare majoră a biomarkerului este că NF-L nu este specific pentru ALS, dar poate fi, de asemenea, crescut la alte tulburări neurologice (specificitate limitată).

Stabilirea cantității de NF-L din ser se face in mod normal prin puncție lombară, iar atorită cheltuielilor și sarcinilor diagnosticului, o examinare repetată în cursul bolii este posibilă numai într-o măsură foarte limitată. Rezultatele cercetării lui Markus Otto pot depăși limitele diagnosticului de CSF. Studiul publicat arată că detectarea NF-L în sânge este, de asemenea, adecvată (ca în lichidul cefalorahidian) pentru diagnosticul diferențial al SLA. Mai mult, s-ar putea stabili o asociere între testul de sânge al Neurofilament-L (NF-L) și prognoza ALS. Grupul de studiu cu concentrații serice crescute de NF-L a prezentat o progresie mai mare a bolii în comparație cu pacienții cu niveluri mai scăzute de NF-L. Acest studiu științific este considerat a fi un progres pentru un biomarker legat de ALS din sânge. Universitatea din Ulm a adoptat un comunicat de presă privind publicarea lui Markus Otto și a echipei (https://idw-online.de/de/news704111).

Asocierea dintre concentrațiile de Neurofilament-L (NF-L) și prognosticul ALS este statistic semnificativă, dar nu este întotdeauna aplicabilă pacienților individuali.

În evaluarea testului de sânge NF-L, trebuie să se țină de la o perspectivă a pacientului (în ciuda progresului medical fără îndoială). Estimarea prognosticului unui individ se va face in continuare pe baza ALSFRS-R (localizare si dinamica parezei progresive, funcția respiratorie, starea de nutriție și alte caracteristici clinice). Biomarkerul NF-L poate fi un parametru suplimentar în determinarea prognosticului.

Citeste mai multe despre ALSFRS-R

Categorii: Cercetare