Tiglutik, lichid de riluzol, pentru pacientii SLA cu dificultăți de înghițire a primit aprobarea de comercializare din partea FDA (Food and Drug Administration).

Aproximativ 80% dintre persoanele cu ALS dezvoltă dificultăți la înghițire datorită slăbiciunii treptate și paraliziei musculare a feței și a gâtului, numite mușchi bulbari.

Citeste mai multe despre simptome si evoluție

Simptomele și evoluția SLA

În ALS, slăbiciunea musculară a feței și a gâtului poate duce la probleme de înghițire, numită disfagie, împreună cu probleme legate de mestecare, salivare, vorbire și băut. Acest lucru duce adesea la pierderea nedorită în greutate și, în unele cazuri, la sufocare prin aspirație, ceea ce înseamnă că alimentele sau lichidul coboară în tubul greșit și apoi în plămâni.

Pentru a contracara dificultățile înghițite, mulți oameni cu ALS își sfârșesc să-și zdrobească pastilele. Când medicamentul nu este luat așa cum este prescris, efectul acestuia poate scădea.

Tiglutik ca lichid îngroșat, poate fi administrat pe cale orală de două ori pe zi printr-o seringă

Cele mai frecvente efecte secundare sunt în concordanță cu efectele secundare constatate la riluzol pe cale orală.

Cum actionează riluzolul asupra bolii la nivel celular nu este pe deplin înțeles. Neuronii comunică unul cu celalalt prin intermediul substantelor chimice din creier, numite neurotransmitatori. Un tip de neurotransmițător se numește glutamat, care dă un semnal excitativ.

Uneori, glutamatul nu se elimină pe deplin din spațiul dintre neuroni, numit sinapse, ducând la o suprasolicitare sau excitație la neuronul de legătură. Această excitație poate fi dăunătoare pentru neuroni. Studiile clinice au arătat că riluzolul modulează semnalizarea glutamatului.

ITF Pharma a declarat că Tiglutik va fi disponibil în comerț la mijlocul lunii octombrie 2018.

Pentru mai multe informații despre Tiglutik, inclusiv efectele sale secundare și informații privind siguranța, vizitați https://www.tiglutik.com/